Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

Υπογραφή ελληνοκινεζικής Κοινής Δήλωσης για θεωρήσεις και έναρξη αεροπορικής σύνδεσης Ελλάδας-Κίνας από την Air China



Την Κυριακή 15 Μαΐου ο υφυπουργός κ. Σπύρος Κουβέλης μετέβη στο Πεκίνο με αφορμή την έναρξη της νέας αεροπορικής σύνδεσης Ελλάδος - Κίνας
από την αεροπορική εταιρεία  Air China και την υπογραφή Κοινής Δήλωσης για την παροχή διευκολύνσεων στην έκδοση θεωρήσεων εισόδου για Έλληνες και Κινέζους πολίτες από τις αντίστοιχες προξενικές αρχές των δυο χωρών.

Σήμερα ο κ. Κουβέλης συναντάται με Κινέζους αξιωματούχους καθώς και με τον ομόλογό του
Song Tao, με τον οποίο θα έχει διμερείς συνομιλίες και θα υπογράψουν Κοινή Δήλωση για τη διευκόλυνση έκδοσης θεωρήσεων εισόδου σε Κινέζους και Έλληνες πολίτες από τις αντίστοιχες Προξενικές Αρχές των δύο χωρών. Η Ελληνο-Κινεζική Κοινή Δήλωση έρχεται ως αποτέλεσμα της αξιοποίησης της ισχύουσας συμφωνίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης - Κίνας (ADS) για την προσέλκυση τουρισμού από την Κίνα.

Κυρίως όμως, η Κοινή Δήλωση μεταξύ της Ελλάδος και της Κίνας αποτελεί έμπρακτη εκδήλωση της επιθυμίας των δυο πλευρών για την εμβάθυνση της Συνολικής Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης που διέπει τις σχέσεις των δυο χωρών όπως εκφράστηκε στην Κοινή Δήλωση της 4ης Οκτωβρίου 2010 από τον Έλληνα Πρωθυπουργό, κ. Γ. Παπανδρέου και τον ομόλογό του, Πρωθυπουργό του Κρατικού Συμβουλίου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, κ. Wen Jiabao, η οποία ακολούθησε την επίσημη επίσκεψή του κ. Jiabao στην Ελλάδα.


H υπογραφή της Κοινής Δήλωσης από τον ΥΦΥΠΕΞ κ. Κουβέλη, ανοίγει το δρόμο και για ευρύτερη συνεργασία στους τομείς της οικονομίας, της επιχειρηματικότητας και της εξωστρέφειας, του τουρισμού, της πολιτιστικής συνεργασίας αλλά και της επιστημονικής έρευνας. Στοχεύει στην απλοποίηση και επιτάχυνση της διοικητικής διαδικασίας διεκπεραίωσης των αιτήσεων για θεώρηση, τον περιορισμό των απαιτούμενων δικαιολογητικών, την επιτάχυνση της διαδικασίας αξιολόγησης των αιτημάτων, τον περιορισμό των δικαιολογητικών στα απολύτως αναγκαία, την ελάττωση των συνεντεύξεων και την εισαγωγή ευελιξίας στην αποδοχή των αιτήσεων από μη μόνιμους κατοίκους της περιοχής αρμοδιότητας του Προξενείου, ζήτημα ιδιαίτερα σημαντικό λαμβάνοντας υπόψη τις μεγάλες αποστάσεις στην Κίνα.


Η σημαντική αυτή εξέλιξη συνδυάζεται με τις πρώτες πτήσεις από την Κίνα στην Ελλάδα με την αεροπορική εταιρία Air China.


Την Τετάρτη 18 Μαΐου και ώρα 10:30, ΥΦΥΠΕΞ Κουβέλης θα αφιχθεί με την πρώτη πτήση από το Πεκίνο στην Αθήνα και θα συμμετάσχει στη συνέχεια σε ειδική τελετή που συνδιοργανώνουν με την αφορμή αυτή η Κινεζική πρεσβεία και η διοίκηση του Αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος.


Τέλος, την ίδια ημέρα στις 14:30, ο ΥΦΥΠΕΞ κ. Κουβέλης θα δεχθεί στο ΥΠΕΞ (Ζαλοκώστα 10) οκταμελή αντιπροσωπεία της Παν-Κινεζικής Ένωσης Δημοσιογράφων, η οποία επισκέπτεται τη χώρα μας για δέκατη τέταρτη συνεχή χρονιά με σκοπό την αλληλοενημέρωση σε θέματα διμερούς ενδιαφέροντος, καθώς και ενημέρωση για το ρόλο που διαδραμάτισε η Ελλάδα στον επαναπατρισμό από τη Λιβύη χιλιάδων Κινέζων πολιτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου