Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Ειδικό πακέτο για τουρισμό στον Αθω - Mount Athos Tourism


Τον επισκέπτονται ετησίως περισσότεροι από 1 εκατ. τουρίστες και 120.000 προσκυνητές.



Πάνω από 1 εκατ. τουρίστες υπολογίζεται ότι κάνουν τον παράπλου του Άθω κάθε χρόνο, ενώ περισσότεροι από 120.000 προσκυνητές επισκέπτονται το Αγιον Όρος σε ετήσια βάση.

Στην αξιοποίηση του τουριστικού ρεύματος που προσελκύει ο κορυφαίος θρησκευτικός και προσκυνηματικός προορισμός της χώρας προσβλέπει ο Οργανισμός Τουριστικής Ανάπτυξης προ του Αθω, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (HATTA), παρουσιάζοντας την Τετάρτη 23 Μαρτίου τις προσκυνηματικές περιηγήσεις της περιοχής.


Το νέο τουριστικό προϊόν αφορά σε ένα πακέτο επτά ημερών για την περιοχή του Αθω, που θα διατίθεται σε προνομιακές τιμές για τα μέλη του HATTA και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων επισκέψεις σε μονές (π.χ. Ιβήρων και Ζυγού) και εκκλησίες.


Με βάση στοιχεία του Παγκόσμιου Συνδέσμου Θρησκευτικού Τουρισμού (WRTA), ο τζίρος του κλάδου ανέρχεται σε 18 δισ. ευρώ παγκοσμίως, ενώ πάνω από 300 εκατ. άνθρωποι ταξιδεύουν κάθε χρόνο σε θρησκευτικούς τόπους.


Την ίδια ώρα στην περιοχή προ του Αθω λειτουργούν 56 ξενοδοχεία, με συνολικά 4.500 κλίνες και με βάση τις μέχρι στιγμής προκρατήσεις, η εφετινή χρονιά εκτιμάται ότι θα σηματοδοτήσει ανάκαμψη του αριθμού των τουριστών και των εσόδων των τουριστικών επιχειρήσεων, οι οποίες πέρυσι κατέγραψαν απώλειες 15%.


Στην περιοχή παρατηρείται έντονη κινητικότητα από Βούλγαρους, Σέρβους, Ρώσους και τα τελευταία χρόνια από κόπτες Αιγύπτιους, ενώ ενισχυμένες είναι και οι προκρατήσεις από γερμανούς τουρίστες.


Η παρουσίαση των προσκυνηματικών περιηγήσεων πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου, το γραφείο Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) Κεντρικής Μακεδονίας, τον ΗΑΤΤΑ και την Αγιορειτική Εστία.


tovima.gr