Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Αγώνας δρόμου για τον ελληνικό τουρισμό - Greek Tourism



Μούδιασμα διαδέχεται την ευφορία που αρχικά δημιούργησαν οι ευοίωνες προβλέψεις για την πορεία του ελληνικού τουρισμού. Οι αρχικές εκτιμήσεις με βάση τις προκρατήσεις και τις εξελίξεις στις χώρες της Β. Αφρικής, ήθελαν διψήφια ποσοστά ανόδου. Όμως έχουμε μικρή ποσοστιαία άνοδο στις αφίξεις, η οποία δεν συνοδεύεται, για την ώρα, από παράλληλη αύξηση στα έσοδα.

Ηαλλαγή του κλίματος στην ελληνική οικονομία, φαίνεται ότι επηρέασε για μια ακόμα φορά τον τελευταίο χρόνο και τον τουρισμό, καθώς επανήλθαν τα δημοσιεύματα με αρνητική χροιά για την Ελλάδα, σε εφημερίδες του εξωτερικού. Αυτό οδήγησε τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Π. Γερουλάνο σε ταξίδια-αστραπή στο Λονδίνο αρχικά και στη συνέχεια στη Μόσχα και τις ΗΠΑ.


Αποκορύφωμα η έκθεση ITB του Βερολίνου η οποία πραγματοποιείται από τις 9 έως τις 11 Μαρτίου, έχουν δε δηλώσει συμμετοχή 11.000 εταιρείες και οργανισμοί από περισσότερες από 180 χώρες. Επίσης ο υφυπουργός Γ. Νικητιάδης ταξίδεψε σε Άμστερνταμ, Βιέννη, Στοκχόλμη και Παρίσι. Σύμφωνα με πληροφορίες η τάση προκρατήσεων εμφανίζεται βελτιωμένη σε σχέση με πέρυσι, αλλά όχι με την αρχική ένταση.


Από τη Μεγάλη Βρετανία διαπιστώνεται αύξηση κατά 10%, από τη Ρωσία 20% ενώ από τη Γερμανία παρά τα δημοσιεύματα εμφανίζεται για την ώρα μια μικρή αύξηση της τάξης του 3%.


Σε κάθε περίπτωση η εικόνα των προκρατήσεων είναι ενδεικτική, δεδομένης της τάσης για κρατήσεις της τελευταίας στιγμής που έχουν υιοθετήσει σχεδόν όλες οι σημαντικές αγορές για την Ελλάδα. Το σίγουρο είναι ότι σημαντικά οφέλη για την Ελλάδα από την κατάσταση στην Αίγυπτο δεν θα πρέπει να αναμένονται πλέον, καθώς το κλίμα εξομαλύνεται, ενώ η βορειοαφρικανική χώρα αναμένεται να προχωρήσει σε εκτεταμένες προσφορές πακέτων με ακόμα χαμηλότερες τιμές, προκειμένου να συγκρατήσει τυχόν απώλειες.


Ακόμα και οι περιορισμένες μετακινήσεις τουριστών από την Αίγυπτο προς την Ελλάδα, έγιναν σύμφωνα με τον δεύτερο μεγαλύτερο διοργανωτή ταξιδιών στην Ευρώπη Thomas Cook, λόγω των σημαντικά μειωμένων τιμών που πρόσφεραν οι Έλληνες ξενοδόχοι. Μικρά ήταν και τα κέρδη από την «απόβαση» των Κινέζων εργατών από την Λιβύη στην Κρήτη, καθώς η μέση ημερήσια παραμονή δεν ξεπέρασε τα 25 ευρώ. Υπολογίζεται ότι οι Κινέζοι κατά τη διαμονή τους στα 11 ξενοδοχεία άφησαν περί τα 2 εκατ. ευρώ.


Αντίθετα, σημαντικά αναμένονται τα οφέλη από την συνεχή ανάπτυξη των εταιρειών χαμηλού κόστους, οι οποίες αναλαμβάνουν μεγάλο μέρος του εισερχόμενου τουρισμού (σε σχέση με τα τσάρτερ).


Είναι ενδεικτικό ότι η αεροπορική εταιρεία Ryanair εισήγαγε δεκαεπτά νέα δρομολόγια προς την Κω, τη Ρόδο και τη Θεσσαλονίκη από τον Απρίλιο του 2011.


Αυξημένη επισκεψιμότητα


Η Ryanair εξυπηρετεί ήδη 30 δρομολόγια από και προς την Κω, τη Ρόδο, το Βόλο και τη Θεσσαλονίκη, ενώ η κίνηση στην Ελλάδα πρόκειται να φτάσει τους 700.000 επιβάτες μέσα στο 2011. Έτσι η εταιρεία θα διατηρήσει έως και 700 θέσεις εργασίας και θα προσελκύσει τουριστικά έσοδα στην τοπική οικονομία 350 εκατ. ευρώ.


Συνολικά, οι αεροπορικές πτήσεις προς ελληνικά αεροδρόμια βάσει του προγραμματισμού θα είναι αυξημένες κατά 7,6% σε σχέση με πέρυσι, δηλαδή περίπου 1,1 εκατ. προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις περισσότερες από το 2010. Την μεγαλύτερη ζήτηση καταγράφουν τα αεροδρόμια της Αγχιάλου (Βόλος, Σποράδες), της Χίου, της Κεφαλονιάς, της Σκιάθου και της Κέρκυρας.

isotimia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου