Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

Περιπλανηθείτε στα Ζαγοροχώρια - Zagoroxoria


Ακολούθησε τους δρόμους του κρασιού της Βόρειας Ελλάδας στην ορεινή Ζίτσα, ένα χωριό που εξυμνεί ο Λόρδος Βύρωνας στο ποίημά του “Childe Harold”. Το Θεογέφυρο, μια σπάνια πέτρινη αψίδα, αποτελεί το φυσικό διαμάντι της περιοχής.

Περιπλανηθείτε στα Ζαγοροχώρια έχοντας τα γεφύρια ως οδηγούς σας. Περπατήστε στα μονοπάτια που συνδέουν τα χωριά Πάπιγκο και Μικρό Πάπιγκο μέσα από τον εθνικό δρυμό Βίκου-Αώου και αναζωογονηθείτε στα νερά των φυσικών λιμνών που θα συναντήσετε.
Τα ορεινά μονοπάτια θα σας οδηγήσουν στους Κήπους, αγαπημένο προορισμό για αθλήματα βουνού.

Διασχίστε τα ποτάμια του χωριού (Βικάκης και Μπανιώτικος) περνώντας τα γεφύρια της περιοχής, όπως το Καλογερικό (ή Πλακίδας), ένα τρίτοξο γεφύρι με φιδωτό κατάστρωμα.
 
Συνεχίζοντας την πεζοπορία σας στο βουνό, θα περάσετε μέσα από χωριά στο κεντρικό Ζαγόρι, όπως οι Ασπράγγελοι και το Δικόρυφο, για να καταλήξετε στον Καλουτά, με το ομώνυμο τρίτοξο γεφύρι, το οποίο συνέδεε το χωριό με τη μονή Βυσικού (εδώ φιλοξενείται το μεγάλο πανηγύρι του δεκαπενταύγουστου).

Στο ανατολικό Ζαγόρι, στο κέντρο του οικισμού Βωβούσα, ένα από τα ωραιότερα μονότοξα πέτρινα γεφύρια συνδέει τις όχθες του ποταμού Αώου. Τα παλαιότερα χρόνια, το γεφύρι αυτό ένωνε τους δύο μαχαλάδες του χωριού και το Ζαγόρι με τη Μακεδονία. Το χωριό αποτελεί ιδανικό προορισμό για ορνιθοπαρατήρηση ή άλλες δραστηριότητες εθελοτουρισμού, καθώς βρίσκεται κοντά στον παραδεισένιο εθνικό δρυμό της Πίνδου (Valia Kalda).

greece4seasons

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου