Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Αράχοβα: «Η βασίλισσα του χιονιού»


Σκαρφαλωμένη στη ράχη του Παρνασσού∙ λουσμένη στο φως∙ μισοκρυμμένη στα σύννεφα ή με τα φώτα της να λαμπιρίζουν τη νύχτα, η Αράχοβα
στέκει αγέρωχη στο πέρασμα του χρόνου. Χωριάτικα πέτρινα σπίτια, γραφικά πλακόστρωτα σοκάκια, αξεπέραστη φυσική ομορφιά, παράδοση, έντονη νυχτερινή ζωή, τοπικές λιχουδιές…υποδέχονται τους χιλιάδες επισκέπτες της. Κοσμικοί, λάτρεις των χειμερινών σπορ και της φύσης, αλλά και όσοι θέλουν απλώς να ζήσουν το «μύθο» της, δίνουν κάθε χρόνο το ραντεβού τους εδώ. Στο μπαλκόνι του Παρνασσού!


Χτισμένη πάνω σε πέντε λόφους, σε 1.000 μέτρα υψόμετρο και μόλις 160 χλμ. από την Αθήνα, η «νύφη του Παρνασσού» θεωρείται το πλέον κοσμοπολίτικο χειμερινό θέρετρο της Ελλάδας.
Με το άρτιο χιονοδρομικό της κέντρο σε κοντινή απόσταση αποτελεί «πεδίο δόξης λαμπρό» για αρχάριους αλλά και δεινούς σκιέρ που αναζητούν μια έκρηξη αδρεναλίνης στις χιονισμένες πίστες. Θαυμάσιες όμως ευκαιρίες για περιπέτεια έχουν και οι οπαδοί του εναλλακτικού τουρισμού και των extreme sports κάνοντας ορειβασία, πεζοπορίες σε δασωμένα μονοπάτια, πτήσεις με ανεμόπτερα και αλεξίπτωτα πλαγιάς.


Και όταν η φυσική υπερδραστηριότητα έχει εξαντλήσει τις αντοχές σας, μια στάση στα πολλά παραδοσιακά ταβερνάκια της περιοχής θα σας αφήσει σίγουρα την καλύτερη γεύση.
Δοκιμάστε!
πεντανόστιμους κρεατομεζέδες από τα γιδοπρόβατα του Παρνασσού
ευωδιαστές πίτες και φυσικά:
την πεμπτουσία της ντόπιας γεύσης που ακούει στο όνομα «φορμαέλα»!
Φιλόξενοι παραδοσιακοί ξενώνες και υπερπολυτελή σαλέ με υπέροχη φυσική θέα θα σας χαρίσουν μια αξέχαστη διαμονή.


Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε:
το ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου∙ του Αγίου Γεωργίου∙ του Αγίου Ιωάννη με τις μοναδικές βυζαντινές τοιχογραφίες και το ξωκλήσι της Ευαγγελίστριας που φιλοξενεί την αραχοβίτικη σημαία, την πρώτη σημαία της επαναστατημένης Ρούμελης
τους Δελφούς, τον «ομφαλό της γης».


Πάρτε μαζί σας:
Μπρούσκο ντόπιο κρασί και τσίπουρο∙ χειροποίητο τραχανά και χυλοπίτες∙ γενναίες ποσότητες φορμαέλα αλλά και καρπίτια, τα ονομαστά χαλιά με παραδοσιακά αραχοβίτικα σχέδια.

www.visitgreece.gr