Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

Τα πιο Δημοφιλή Μουσεία της Ελλάδας


Σας παρουσιάζουμε τα 5 πιο αγαπημένα μουσεία των τελευταίων 10 ετών με βάση την επισκεψιμότητά τους. Εκτός από τη γενικότερη πληροφορία για τα εισιτήρια και το ωράριο λειτουργίας τους, στο άρθρο αυτό θα μάθετε επίσης λίγα πράγματα για την ιστορία των μουσείων
, θα περιηγηθείτε στα πιο αξιόλογα εκθέματά τους ενώ τα extra tips θα σας ενημερώσουν για τις πρωτότυπες δράσεις τους.
1) Μουσείο Ακρόπολης
Πού: Αθήνα, Πεζόδρομος Διονυσίου Αρεοπαγίτου
Γιατί: Για να βυθιστείτε στο λαμπρό κόσμο της αρχαίας Αθήνας και να θαυμάσετε σε έναν υπέροχα διαμορφωμένο χώρο κάθε αντικείμενο που έχει βρεθεί πάνω στον ιερό βράχο της Ακρόπολης καλύπτοντας μια ευρεία χρονική περίοδο από τη Μυκηναϊκή περίοδο έως τη Ρωμαϊκή και Παλαιοχριστιανική Αθήνα. Το μουσείο δομείται μάλιστα γύρω από ένα πυρήνα από σκυρόδεμα με τις ακριβείς διαστάσεις της ζωφόρου του Παρθενώνα! Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι το Μουσείο αναδείχθηκε ως το «Καλύτερο Μουσείο του Κόσμου» στο διαγωνισμό που πραγματοποίησε η Ένωση Δημοσιογράφων Τουριστικών Συντακτών Μεγάλης Βρετανίας.
Τι θα δείτε: Στην Αίθουσα των κλιτύων θα θαυμάσετε ευρήματα από τα ιερά που ήταν ιδρυμένα στις πλαγιές της Ακρόπολης, στην Αίθουσα των αρχαϊκών έργων ο επισκέπτης για πρώτη φορά μπορεί να θαυμάσει εκθέματα όπως οι Κόρες, οι Ιππείς, το αέτωμα του αρχαϊκού Παρθενώνα (ή Εκατομπέδου) και το αέτωμα της Γιγαντομαχίας ενώ στην αίθουσα του Παρθενώνα εκτίθενται τμήματα από τα αετώματα, τις μετόπες και τη ζωφόρο του Παρθενώνα.


Highlight: Οι Καρυάτιδες, η ζωφόρος του Παρθενώνα που απεικονίζει την πομπή των Παναθηναίων αλλά και οι μετόπες του ναού που απεικονίζουν τις μυθικές μάχες θεών και ανθρώπων (Κενταυρομαχία, Γιγαντομαχία, Αμαζονομαχία και Τρωϊκός Πόλεμος) είναι σίγουρα μερικά από τα εκθέματα για τα οποία συρρέουν στην Αθήνα επισκέπτες από όλα τα μήκη και πλάτη της γης για να τα θαυμάσουν!
Extra tip: Το Μουσείο διευρύνοντας τις υπηρεσίες του στους επισκέπτες ξεκίνησε την εφαρμογή ενός προγράμματος δράσεων με τίτλο «Μια μέρα στο Μουσείο Ακρόπολης». Μικροί και μεγάλοι καλούνται να περάσουν ευχάριστα μια ολόκληρη μέρα στους χώρους του με αρχαιολογικά παιχνίδια για όλη την οικογένεια, προβολή για την Ακρόπολη, παρακολούθηση συντήρησης γλυπτών, θεματικές παρουσιάσεις εκθεμάτων, άνετο αναγνωστήριο με θέα τον Παρθενώνα αλλά και προσεγμένες ελληνικές γεύσεις στο εστιατόριο. Το Μουσείο προσκαλεί τις οικογένειες να γνωρίσουν τη θεά Αθηνά και τα σύμβολά της μέσα από 3 διαφορετικά παιχνίδια αναγνώρισής της μέσα στους εκθεσιακούς χώρους. Το παιχνίδι συνδυάζεται με τη νέα ψηφιακή εφαρμογή με τίτλο «Αθηνά, η θεά της Ακρόπολης». Επίσης έχετε τη δυνατότητα (δηλώνοντας πρώτα συμμετοχή) να παρακολουθήσετε κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή σύντομες θεματικές παρουσιάσεις από τους αρχαιολόγους-φροντιστές στα ελληνικά και στα αγγλικά σχετικά με τους Ιππείς, το Ασκληπιείο και το γλύπτη Αντίνορα. Περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη με Κυριακή: 8.00 π.μ. έως 8.00 μ.μ.
Κάθε Παρασκευή το Μουσείο είναι ανοιχτό έως τις 10.00 το βράδυ.
Εισιτήριο: €5 και €3
Ιστοσελίδα: www.theacropolismuseum.gr
2) Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών
Πού: Δελφοί (Φωκίδα)
Γιατί: Το Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών παρουσιάζει την ιστορία του φημισμένου δελφικού ιερού, του πιο ξακουστού μαντείου του αρχαίου ελληνικού κόσμου που για πολλούς αιώνες αποτελούσε το πνευματικό και θρησκευτικό κέντρο του αρχαίου ελληνικού κόσμου. Σε μια εξαιρετική τοποθεσία στους πρόποδες του Παρνασσού, στο υποβλητικό φυσικό τοπίο που σχηματίζεται ανάμεσα σε δύο θεόρατους βράχους μπορείτε να θαυμάσετε μια πλούσια συλλογή που περιλαμβάνει κυρίως αρχιτεκτονικά γλυπτά, αγάλματα και αφιερώματα των πιστών στο ιερό, τα οποία προβάλλουν τη θρησκευτικο-πολιτική δραστηριότητά του σε όλη την ιστορική του πορεία, από την ίδρυση του απολλώνειου τεμένους τον 8ο αι. π.Χ. έως την παρακμή του στα χρόνια της ύστερης αρχαιότητας.
Τι θα δείτε: Η μόνιμη έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Δελφών έχει ως κύριο θέμα την ιστορία του δελφικού ιερού και μαντείου και περιλαμβάνει αντικείμενα που καλύπτουν χρονολογικά από τα προϊστορικά χρόνια έως την ύστερη αρχαιότητα. Το σύμπλεγμα των δίδυμων κούρων, τμήματα αρχιτεκτονικής και πλαστικής διακόσμησης του θησαυρού των Σιφνίων, αρχιτεκτονικά στοιχεία του ναού του Απόλλωνα, ο γλυπτός διάκοσμος του θησαυρού των Αθηναίων, αρχιτεκτονικά μέλη της Θόλου, ο γλυπτός διάκοσμος των δύο θησαυρών του ιερού της Αθηνάς Προναίας, ο ομφαλός, σύμβολο της δελφικής μαντείας, και εντυπωσιακά αφιερώματα και αγάλματα, όπως ο Ηνίοχος είναι μόνο μερικά από τα πολύτιμα εκθέματα του μουσείου.

Highlight: Το χάλκινο σύμπλεγμα του Hνίοχου! Ο Ηνίοχος πέρα από την περίοπτη θέση που κατέχει στο Μουσείο των Δελφών συγκαταλέγεται στα αριστουργήματα της αρχαίας ελληνικής και παγκόσμιας τέχνης, καθώς είναι ένα από τα λίγα άριστα διασωθέντα πρωτότυπα χάλκινα αγάλματα.
Extra tip: Μην παραλείψετε φυσικά να επισκεφθείτε τον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών, εντός του οποίου βρίσκεται και το μουσείο. Η ενέργεια που εκλύει ο χώρος και η εξαιρετική του τοποθεσία σίγουρα θα σας εντυπωσιάσει και θα σας κάνει να καταλάβετε γιατί οι Δελφοί θεωρούνταν ο «ομφαλός του κόσμου». Θαυμάστε το ναό του Απόλλωνα, το σημαντικότερο μνημείο του ιερού του Απόλλωνα, το θησαυρό των Αθηναίων που αποκαταστάθηκε το 1903-1906 από τους Γάλλους με έξοδα του Δήμου Αθηναίων, ενώ άλλα μνημεία που έχουν αναστηλωθεί είναι ο βωμός των Χίων, ο ναός του Απόλλωνα και η Θόλος. Διασώζονται μεταξύ άλλων σε πολύ καλή κατάσταση το αρχαίο στάδιο, το αρχαίο θέατρο, το αρχαίο Γυμνάσιο και η Ιερά Οδός.
Ώρες λειτουργίας:
• Θερινό ωράριο (μέχρι 31 Οκτωβρίου)
Κυριακή-Τρίτη: 08.30-15.00
Τετάρτη-Σάββατο: 08.00-20.00
• Χειμερινό (από 1η Νοεμβρίου έως 31 Μαρτίου): 08:30-15:00
Εισιτήριο: ολόκληρο: €6, μειωμένο: €3
Ενιαίο Εισιτήριο (Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών και Δελφοί): ολόκληρο: €9, μειωμένο: €5
Ιστοσελίδα: http://odysseus.culture.gr/
3) Αρχαιολογικό Μουσείο
Πού: Αθήνα, Τοσίτσα 1
Γιατί: Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο είναι το μεγαλύτερο μουσείο της Ελλάδας και ένα από τα σημαντικότερα του κόσμου, καθώς προσφέρει στον επισκέπτη ένα πανόραμα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού από τις αρχές της προϊστορίας έως την ύστερη αρχαιότητα. Αν και ο αρχικός προορισμός του ήταν να φιλοξενήσει το σύνολο των ευρημάτων από τις ανασκαφές του 19ου αιώνα, κυρίως από την Αττική, σταδιακά πήρε τη μορφή ενός κεντρικού Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και εμπλουτίσθηκε με ευρήματα από όλα τα σημεία του ελληνικού κόσμου. Οι πλούσιες συλλογές του απαριθμούν περισσότερα από 11.000 εκθέματα!
Τι θα δείτε:
• Τη Συλλογή Προϊστορικών Αρχαιοτήτων, που περιλαμβάνει έργα των μεγάλων πολιτισμών που αναπτύχθηκαν στο Αιγαίο από την 6η χιλιετία έως το 1050 π.Χ. (νεολιθικού, κυκλαδικού και μυκηναϊκού) και ευρήματα από τον προϊστορικό οικισμό της Θήρας. Επίσης, περιλαμβάνει έργα της Νεολιθικής Εποχής και της Εποχής του Χαλκού, από την ηπειρωτική Ελλάδα, τα νησιά του Αιγαίου και την Τροία. Τα σημαντικότερα εκθέματα είναι οι θησαυροί των βασιλικών τάφων των Μυκηνών, οι πινακίδες της Γραμμικής Β γραφής, τα αινιγματικά μαρμάρινα κυκλαδικά ειδώλια και οι θαυμάσια διατηρημένες τοιχογραφίες της Θήρας.
• Τη Συλλογή Έργων Γλυπτικής, που παρουσιάζει την εξέλιξη της αρχαίας ελληνικής γλυπτικής από τον 7ο αι. π.Χ. έως τον 5ο αι. μ.Χ.
• Τη Συλλογή Αγγείων και Μικροτεχνίας, που περιλαμβάνει αντιπροσωπευτικά έργα της αρχαίας ελληνικής κεραμικής από τον 11ο αι. π.Χ. έως και τη ρωμαϊκή εποχή, καθώς και τη Συλλογή Σταθάτου, μια διαχρονική συλλογή μικροτεχνημάτων. Παρουσιάζονται επίσης εκθέματα από σημαντικά ιερά, όπως το Σούνιο στην Αττική, το Θέρμο στη Αιτωλία, το ιερό της Άρτεμιδος Ορθίας στη Λακωνία, το Ηραίο της Περαχώρας στην Κορινθία και το Ηραίο του Άργους στην Αργολίδα
• Τη Συλλογή Έργων Μεταλλοτεχνίας, με πολλά μοναδικά πρωτότυπα έργα, αγάλματα, ειδώλια και έργα μικροτεχνίας. Σημαντικές ομάδες συγκροτούν επίσης τα παντός είδους αγγεία και σκεύη, τα όπλα και τα ευρήματα του ναυαγίου των Αντικυθήρων με τον περίφημο μηχανισμό.
• Τέλος, τη μοναδική για την Ελλάδα Συλλογή Αιγυπτιακών και Ανατολικών Αρχαιοτήτων με έργα τέχνης από την προδυναστική περίοδο (5000 π.Χ.) έως και τους χρόνους της ρωμαϊκής κατάκτησης.

Highlight: ο περίφημος μηχανισμός των Αντικυθήρων, επιστημονικό όργανο του 1ου αι. π.Χ. που χρησίμευε για αστρονομικούς και ημερολογιακούς υπολογισμούς!
Extra tip: Το μουσείο διαθέτει πλούσιο φωτογραφικό αρχείο και βιβλιοθήκη με πολλές σπάνιες εκδόσεις, η οποία εμπλουτίζεται διαρκώς για τις ανάγκες του επιστημονικού προσωπικού.

Ωράριο λειτουργίας
Δευτέρα: 13:30-20:00
Τρίτη-Κυριακή: 09:30-16:00
Είσοδος: Γενική: €7 Μειωμένη είσοδος: €3 για επισκέπτες άνω των 65 ετών από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και φοιτητές χωρών εκτός ΕΕ
Ιστοσελίδα: www.namuseum.gr
4) Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου
Πού: Ηράκλειο Κρήτης, Ξανθουδίδου 2 και Χατζηδάκη
Γιατί: Το μουσείο δίκαια θεωρείται το κατεξοχήν μουσείο προβολής του μινωικού πολιτισμού, καθώς η συλλογή του με τις μινωικές αρχαιότητες είναι η σημαντικότερη στον κόσμο. Τα εκθέματά του περιλαμβάνουν αντιπροσωπευτικά δείγματα από όλες τις περιόδους της κρητικής προϊστορίας και ιστορίας, που καλύπτουν περίπου 5.500 χρόνια, από τη Νεολιθική Εποχή μέχρι τους ρωμαϊκούς χρόνους.
Τι θα δείτε: Η μόνιμη έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου περιλαμβάνει μοναδικά αριστουργήματα της κρητικής τέχνης που βρέθηκαν σε ανασκαφές κυρίως στο κεντρικό και ανατολικό τμήμα του νησιού και καλύπτουν ιστορία περίπου 5.500 χρόνων. Τα περισσότερα χρονολογούνται στη μινωική εποχή, η οποία πήρε το όνομά της από το μυθικό βασιλιά του νησιού, Μίνωα, και περιλαμβάνουν έργα κεραμικής, λιθοτεχνίας, σφραγιδογλυφίας, μικρογλυπτικής, μεταλλοτεχνίας και μνημειακής ζωγραφικής προερχόμενα από ανάκτορα, επαύλεις, οικισμούς, ταφικά μνημεία, ιερά και σπήλαια. Από το Νοέμβριο 2006 το Μουσείο παραμένει κλειστό στο κοινό λόγω εργασιών ανακαίνισης που εκτελούνται στο εσωτερικό του. Είναι διαθέσιμη ωστόσο μια προσωρινή έκθεση 400 αντικειμένων με τα σημαντικότερα εκθέματα του Μουσείου στην ειδική αίθουσα που έχει διαμορφωθεί στη βορινή πλευρά του Μουσείου, επί της οδού Ι. Χατζηδάκι. Σύντομα το μουσείο αναμένεται να επαναλειτουργήσει με τη νέα ολοκληρωμένη του μορφή.

Highlight: Ο Δίσκος της Φαιστού είναι σίγουρα το πιο διάσημο έκθεμα του Μουσείου. Οι Θεές των Όφεων, η τοιχογραφία της Παριζιάνας και των Ταυροκαθαψίων αλλά και το «Δακτυλίδι του Μίνωα» είναι επίσης εκθέματα που σίγουρα μαγνητίζουν την προσοχή του επισκέπτη.
Extra tip: Συνδυάστε την επίσκεψή σας στο Μουσείο με μια περιήγηση στο σημαντικότερο κέντρο του Μινωικού Πολιτισμού, την Κνωσό. Αναπτύσσεται σε μια ειδυλλιακή περιοχή πάνω στο ύψωμα της Κεφάλας, 5 χλμ. νοτιοανατολικά του Ηρακλείου, ανάμεσα σε ελιές, αμπέλια και κυπαρίσσια. Σύμφωνα με την παράδοση αποτέλεσε την έδρα του βασιλιά Μίνωα και πρωτεύουσα του κράτους του. Με το χώρο του ανακτόρου της Κνωσού συνδέονται οι συναρπαστικοί μύθοι του Λαβύρινθου με το Μινώταυρο και του Δαίδαλου με τον Ίκαρο.
Ωράριο λειτουργίας:
Θερινό: Δευτέρα 13:30 -20:00, Τρίτη-Κυριακή 08:00-20:00
Χειμερινό: Δευτέρα 12:00-17:00, Τρίτη-Κυριακή 08:30 -15:00

Εισιτήριο: ολόκληρο: €4, μειωμένο: €2
Ενιαίο Εισιτήριο: ολόκληρο: €10, μειωμένο: €5
Ισχύει για: Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, Κνωσός
Ιστοσελίδα: http://odysseus.culture.gr/
5) Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου/των Ιπποτών
Πού: Ρόδος, Παλιά Πόλη (στο τέλος της Οδού των Ιπποτών)
Γιατί: Στο ψηλότερο σημείο του Κάστρου των Ιπποτών βρίσκεται το εντυπωσιακό Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, το σημαντικότερο ίσως μνημείο της Ιπποτοκρατίας. Θεμελιώθηκε στα τέλη του 7ου αιώνα μ.Χ. από τους Βυζαντινούς και αποτελούσε την Ακρόπολη του Φρουρίου. Ωστόσο, οι Ιππότες του Τάγματος του Αγίου Ιωάννη μετά την κατάληψη της Ρόδου το 1309 το ανακατασκεύασαν προκειμένου να γίνει η επίσημη κατοικία του εκάστοτε Μεγάλου Μαγίστρου του τάγματός τους. Εκτός από ανάκτορο αποτελούσε διοικητικό κέντρο του ιπποτικού κράτους αλλά και ισχυρό φρούριο. Η είσοδος του Παλατιού είναι εντυπωσιακή και την κοσμούν δύο επιβλητικοί ημικυκλικοί πύργοι με επάλξεις.
Τι θα δείτε: Στις αίθουσες του ορόφου ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει τα μωσαϊκά πατώματά του που είναι στρωμένα με ψηφιδωτά αρχαίας, ρωμαϊκής και βυζαντινής τεχνοτροπίας που μεταφέρθηκαν από τους Ιταλούς, κυρίως από κοσμικά και εκκλησιαστικά κτήρια της Κω. Εκτός από τα εντυπωσιακά ψηφιδωτά, υπάρχουν επίσης κίονες και κιονόκρανα, μεσαιωνικά έπιπλα, καθρέπτες, πίνακες και άλλα αντικείμενα που συμπληρώνουν το διάκοσμο του επιβλητικού οικοδομήματος. Την εσωτερική αυλή κοσμούν πολλά αγάλματα της ελληνιστικής και ρωμαϊκής περιόδου, ενώ ξεχωρίζουν οι αίθουσες αναμονής, υποδοχής, μουσικής, χορού και η αίθουσα του ψηφιδωτού της Μέδουσας.

Highlight: Οι αίθουσες με τα κιονόκρανα και τα δελφίνια, το ψηφιδωτό της Μέδουσας, η συλλογή επίπλων δυτικής τεχνοτροπίας του 16ου και 17ου αιώνα, το μαρμάρινο τρόπαιο των Μιθριδατικών Πολέμων του 1ου αιώνα π.Χ. που προέρχεται από το νεκροταφείο της Ρόδου, καθώς και το γύψινο εκμαγείο του συμπλέγματος του Λαοκόωντα, έργο των Ρόδιων γλυπτών Αγήσανδρου, Αθηνόδωρου και Πολύδωρου.
Extra tip: Σε τμήμα του ισογείου του Παλατιού στεγάζεται η μόνιμη έκθεση της 4ης ΕΒΑ με τίτλο «Η Ρόδος από την παλαιοχριστιανική εποχή μέχρι την κατάληψή της από τους Τούρκους (1522)» που συστήθηκε το 1993 με σκοπό να φιλοξενήσει τα σημαντικότερα ευρήματα των ανασκαφών και γενικότερα τα αντικείμενα που σχετίζονται με την ιστορία της παλαιοχριστιανικής, της βυζαντινής και της ιπποτικής πόλης της Ρόδου, όπως κεραμικά, γλυπτά, αποτοιχισμένες τοιχογραφίες, φορητές εικόνες, έργα μικροτεχνίας κτλ. Μην παραλείψετε φεύγοντας από το Μουσείο να κάνετε μια βόλτα στην Παλιά Πόλη της Ρόδου, την πιο καλοδιατηρημένη ζωντανή μεσαιωνική πόλη της Ευρώπης!
Ωράριο λειτουργίας: 08.00 -19.40 (Δε 13.30-19.40)
Εισιτήριο: €6
Ιστοσελίδα: http://odysseus.culture.gr/