Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

Η ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού στο Posidonia Sea Tourism Forum - Marine Tourism in Greece


Το 1ο Συνέδριο για τον κλάδο θα διοργανωθεί στις 21 και 22 Ιουνίου 2011


Αθήνα

Τη δρομολόγηση «master plan» για τον θαλάσσιο τουρισμό, με στόχο την ανάπτυξη του κλάδου στη χώρα επισήμανε η γενική γραμματέας Τουρισμού κυρία
Κωνσταντίνα Μπέη, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου για το 1ο Συνέδριο για τον Θαλάσσιο Τουρισμό που θα διοργανωθεί στις 21 και 22 Ιουνίου 2011 από τις εκθέσεις Ποσειδώνια, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση.

Αντικείμενο του συνεδρίου θα αποτελέσει η δυναμική του θαλάσσιου τουρισμού και η σημασία του για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, αλλά και των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας, καθώς θα εξετάσει τις προοπτικές που παρουσιάζονται για τις τρεις συνιστώσες του κλάδου, την κρουαζιέρα, το γιότινγκ και την επιβατηγό ναυτιλία.


Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) κ.
Γ. Βερνίκος ανέδειξε τον ρόλο του θαλάσσιου τουρισμού στα έσοδα της χώρας και τη στήριξη του κλάδου στο νέο νομοσχέδιο για τον θαλάσσιο τουρισμό. Αναφερόμενος στην πορεία της περιόδου σημείωσε ότι οι μισθώσεις ιστιοπλοϊκών σκαφών κινούνται εφέτος με θετικό πρόσημο, ύστερα από μια κακή χρονιά.

Αντίστοιχα ο πρόεδρος της Ένωσης Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού (ΕΠΕΣΤ) κ.
Α. Στελλιάτος έκανε λόγο για εχθρική στάση των επαγγελματιών από το οικονομικό επιτελείο, ενώ εκτίμησε ότι και η νέα χρονιά κινείται στα περσινά αρνητικά επίπεδα.

Η πρώτη ημέρα του συνεδρίου θα επικεντρωθεί αποκλειστικά στην κρουαζιέρα, που είναι ο μόνος κλάδος τουρισμού που επιδεικνύει διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης παγκοσμίως. Η Μεσόγειος προσελκύει το 58% των ευρωπαίων τουριστών κρουαζιέρας, κυρίως από τις πιο ώριμες αγορές που είναι εξοικειωμένες με το προϊόν αυτό, όπως είναι η Αγγλία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία.


«Το ποσοστό αυτό αναμένεται να αυξηθεί και για τον λόγο αυτό είναι επιτακτική ανάγκη το τουριστικό προϊόν να εμπλουτίζεται με την προσθήκη νέων προορισμών, πράγμα που αναδεικνύει την μελλοντική σημασία της Ανατολικής Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας, που διαθέτουν προορισμούς που δεν έχουν ακόμα κορεστεί όπως π.χ. η Δυτική Μεσόγειος»
δήλωσε ο κ. Θ. Βώκος, project manager των Εκθέσεων Ποσειδώνια.

«Η περιοχή που περιλαμβάνει την Ανατολική Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα προσφέρει τη μεγαλύτερη και πιο εντυπωσιακή ποικιλία προορισμών για δρομολόγια κρουαζιέρας στον κόσμο και από μόνη της δημιουργεί ζήτηση για νέα προϊόντα κρουαζιέρας στις αγορές που ωριμάζουν»
σημειώνει ο κ. David Morris, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας συμβούλων κρουαζιέρας David Morris International και συντονιστής του συνεδρίου.

Τη σημασία των επενδύσεων για την ανάπτυξη ενός προορισμού υπογραμμίζει η κυρία
Κρύση Παλάσση, διευθύντρια της εταιρείας συμβούλων κρουαζιέρας CTM Hellas.

Η δεύτερη ημέρα του συνεδρίου θα επικεντρωθεί στο γιότινγκ ως παράγοντα οικονομικής ανάπτυξης, καθώς και στην επιβατηγό ναυτιλία.

tovima.gr