Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

Ταξίδι στην Ορεινή Αρκαδία - Travel to Arcadia


 

Δημητσάνα, η ιστορική

  
Η Δημητσάνα, η όμορφη αυτή ιστορική κωμόπολη, γνωστή ήδη από τον δέκατο αιώνα, απλώνεται αμφιθεατρικά χτισμένη πάνω σε δυο αντικριστούς λόφους, πάνω από το φαράγγι του Λούσιου ποταμού. Φυσικό κάλλος, αρχιτεκτονική ιδιαιτερότητα, η πέτρα και το νερό, η ιστορία της αρχαίας, βυζαντινής και νεώτερης Ελλάδας, η σημερινή άριστη διαχείριση του ιστορικού και καλλιτεχνικού πλούτου της κωμόπολης, όπως και η άρτια τουριστική υποδομή, καθιστούν την Δημητσάνα μαγικό προορισμό περιήγησης και ταξιδιών.

Αξιοθέατα

Μαίναλο: Πανέμορφα τοπία, τρεχούμενα νερά, πανύψηλα έλατα, μοναδικές διαδρομές και περίπατοι, σε συνδυασμό με το υγεινό κλίμα συνθέτουν το εντυπωσιακό σκηνικό του Μαινάλου.
Λούσιος: Εντυπωσιακή βλάστηση, παλιά γεφύρια, νεροτριβές και νερόμυλοι συνθέτουν ένα πανέμορφο σκηνικό που καθηλώνει. Πολλές ορεινές δραστηριότητες και σπόρ διοργανώνονται στα ορμητικά νερά του.
Μουσείο Υδροκίνησης: Υπέροχη αναστήλωση και λειτουργία βιοτεχνικού συγκροτήματος με πολλές δραστηριότητες και μία κινητήρια δύναμη : Το νερό του κεφαλαριού του Αι Γιάννη. Μύλος, νεροτριβή, βυρσοδεψείο, μπαρουτόμυλος, ρακοκάζανο.
Μονή Φιλοσόφου: Παλαιά & νέα αποτελούν μοναδικά ιστορικά μνημεία της Αρκαδικής ιστορίας και αξίζουν μιά επίσκεψη παρά την δύσκολη πρόσβαση.
Βιβλιοθήκη: Πολύτιμος ιστορικός θησαυρός που έχασε πολλά από τα κειμήλια του κατά την διάρκεια της επανάστασης. Σπάνια αντικείμενα και χειρόγραφα περισώθηκαν και εκτίθενται.

Συναρπαστικές ορεινές & υδάτινες δραστηριότητες και εντυπωσιακές περιηγήσεις σε μοναδικά τοπία θα αποζημιώσουν σίγουρα τους λάτρεις της περιπέτειας αλλά και αυτούς που αναζητούν την πιο ενεργητική επαφή με την φύση.

Δραστηριότητες: Rafting, flying fox, hot dog, rappel, trekking, river trekking, τοξοβολία και Jeep Safari με 4x4 από την TREKKING HELLAS ΑΡΚΑΔΙΑΣ. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείς να απευθυνθείς στο site: www.trekking.gr

Στεμνίτσα, η αρχόντισσα

Η ομορφιά της Στεμνίτσας μόλις την πρωτοαντικρίσεις σου κόβει την αναπνοή, έτσι όπως φαίνεται να αιωρείται πάνω σε αυτά τα απότομα υψώματα δίπλα στο φαράγγι. Κηρυγμένη ως ιστορικός διατηρητέος οικισμός από το 1985, αποτελεί ολόκληρη ένα αξιοθέατο για την φυσική της ομορφιά και θέση άλλα κυρίως για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της, τα πέτρινα αρχοντικά της, την θέα προς το φαράγγι, τα γραφικά καλντερίμια της, τις παλιές της εκκλησιές, τα παραδοσιακά της καταστήματα και όλα αυτά πνιγμένα μέσα στον ήλιο, στο πράσινο και στην γαλήνη.

Η μακρόχρονη παράδοση στην τέχνη των μετάλλων, γέννησε την σπουδαία Δημόσια Σχολή Αργυροχρυσοχοΐας και ανέδειξε σπάνια επαγγέλματα και τέχνες όπως χαλκωματάδες, σιδηρουργούς και χρυσοχόους. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο σπάνιος συνδυασμός μεγάλου φυσικού κάλλους, εκπληκτικής θέας, πλούσιας τουριστικής υποδομής, τοπικής ιστορίας και παράδοσης, καθιστούν την Στεμνίτσα έναν υπέροχο προορισμό, για σύντομες ή κανονικές διακοπές, σε αυτό το γοητευτικό σημείο της Αρκαδικής γης.

Βυτίνα, η ωραία

Η Βυτίνα κρατά εδώ και πολλά χρόνια τα πρωτεία στην ορεινή Αρκαδία ως το πετράδι του Μαινάλου όπως γνωρίζουν οι λάτρεις της αλλά και αυτοί που δεν την έχουν επισκεφθεί ακόμα. Όμορφη, δροσερή, γαλήνια, καταπράσινη και γραφική, πολιτισμένη και φιλόξενη, η Βυτίνα, παραμένει η μεγάλη κυρία της τουριστικής ανάπτυξης του νομού Αρκαδίας. Απλώνεται νωχελικά μέσα στο Μαίναλο, τα έλατα την οριοθετούν και την αρωματίζουν με εκείνη την ιδιαίτερη μυρωδιά και φρεσκάδα που δύσκολα ξεχνά κανείς, και την προικίζουν με το σπάνιο κλίμα της που εδώ και χρόνια θεωρήθηκε θεραπευτικό ψυχής και σώματος.. Αρχοντική και ωραία η Βυτίνα, με τα παλιά πετρόσπιτα της , τα γραφικά στενά της, την ζωντανή πλατεία της με την παλιά εκκλησία, τα δεντροσκέπαστα δρομάκια της για περιπάτους, τα δασάκια και τις εξοχές της, ανταμείβει τον επισκέπτη της με διακοπές αξέχαστες.
Παλαιά ωραία ξενοδοχεία , καλαίσθητα Αrt hotels, παραδοσιακοί αρχοντικοί ξενώνες, καλά εστιατόρια με άριστης ποιότητας φαγητό, ζεστά στέκια για καφέ και γλυκό, γραφικά μαγαζιά παραδοσιακής τέχνης και τοπικών αγνών διατροφικών προϊόντων, θα καλύψουν τις ανάγκες και του πιο απαιτητικού ταξιδιώτη.

Αξιοθέατα
- Ιερά Μονή Κερνίτσης: Ιστορικό μοναστήρι στο χωριό Νυμφασία , κτισμένο το 1105 που τα χρόνια της Τουρκοκρατίας αποτελούσε εθνικοθρησκευτικό κέντρο. Σήμερα είναι ακόμα ενεργό και λειτουργεί ως γυναικεία μονή.
Λαογραφικό Μουσείο Βυτίνας: Στην πλατεία της Βυτίνας στεγάζεται το πετρόκτιστο λαογραφικό μουσείο με πάμπολλα αντικείμενα και εργαλεία από την πλούσια ιστορική και κοινωνική κληρονομιά του τόπου.
- Λίμνη Λάδωνα: Η Λίμνη του Λάδωνα σε απόσταση 80 περίπου χιλιομέτρων αποτελεί μιά ενδιαφέρουσα εναλλακτική πρόταση για ένα σπάνιο υδάτινο τοπίο με πολλές ομορφιές και ενδιαφέρουσες εικόνες. Τα τελευταία χρόνια στην περιοχή αναπτύσσονται δραστηριότητες ορεινού τουρισμού , όπως trekking, kayak, sailing, seajets, 4x4 adventures κ.λ.π.


http://hellas-hotvoice.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου